Metafa Veiligheid staat voorop
Inloggen
Home
Producten
Profielcilinders info
Projectbegeleiding
Registreren
Contact & RouteMetafa Holland BV
Ekkersrijt 1311 - 1313
5692 AJ Son

Telefoon: + 31 (0)499 477 876
Telefax:    + 31 (0)499 473 219
Gemeente stuurt boef de wijken in
Gemeente stuurt boef de wijken in

Gemeente stuurt boef de wijken in

28-4-2011

Gemeente stuurt boef de wijken in

Een inbreker probeert een huis binnen te dringen. Vaak is dat verbazingwekkend gemakkelijk, via bijvoorbeeld een openstaand of slecht afgesloten raam. foto ANP

APELDOORN - Hij was al een behoorlijke tijd opzichtig 'op strooptocht', maar niet meer dan één wijkbewoner tipte de politie over een verdacht sujet dat zich door achtertuintjes bewoog. Het bewijs dat mensen vooral zelf de beveiliging van hun huizen moeten bewaken.

Ex-boef Evert Jansen was door de gemeente ingehuurd om met zijn kennis van 'het vak' een kijkje te nemen in Orden. Woensdagavond hield de wijkraad Orden zijn algemene vergadering. Eerder op die dag reed Jansen naar de Laan van Orden en ging daar als nepboef de huizen langs.

's Avonds rapporteerde hij zijn bevindingen aan de wijkraad. "Iedereen was verrast", zegt wijkraadvoorzitter Gerard Laks. "Toen ze foto's zagen van wat hij zoal was tegengekomen, werd er gegniffeld, maar hadden mensen ook zoiets van: hé, dat huis ken ik."

De wijkraad Orden werd door de gemeente vorig jaar als 'proeftuin' gekozen, omdat er een relatief groot gevoel van onveiligheid in de wijk heerste. Ook waren er relatief veel inbraken gepleegd. Het project dat in gang werd gezet was bedoeld om mensen te doordringen van het belang om preventieve maatregelen te nemen. Gelegenheidsinbrekers moet je de gelegenheid niet geven, was het idee.

"De ambtenaar die hier bij de gemeente over gaat vroeg me of wij er wat voor voelden om een nepbreker op pad te sturen", zegt Laks. "Nou, fantastisch natuurlijk."

Evert Jansen is een ex-crimineel die bekendheid verwierf als hoofdrolspeler in het Avro-tv-programma De inbreker. Hij deed tegenover de wijkraad Orden een boekje open over zijn zwarte periode, waarin hij achttien jaar lang kampte met drugsverslaving en in de gevangenis terecht kwam. Omdat hij zijn zoon een goed voorbeeld wilde geven kickte hij af en besloot hij zijn kennis van het inbreken juist ten goede te gebruiken, dus via voorlichtingsactiviteiten op het gebied van inbraakpreventie.

"Met de foto's die hij na zijn 'bezoekjes' aan de huizen in onze wijk liet zien, gaf hij aan hoe gemakkelijk het soms is om ergens binnen te komen", zegt de wijkraadvoorzitter. "Soms was de deur gewoon open, in een ander geval kon hij zo binnen komen door een kliko tegen de muur te zetten en daar op te klimmen. En bij een van de huizen zag hij iemand in de voortuin werken, waarna hij via de achterkant naar binnen probeerde te komen. Daar zat de sleutel in het slot. Die heeft hij eruit gepakt en heeft hij vervolgens naar de bewoner in de voortuin gebracht. Die reageerde erg verbaasd." Het inzetten van de nepboef heeft zijn doel niet gemist, vindt Laks. "Dit is erg confronterend en laat zien hoe alert je moet zijn en welke maatregelen je zou moeten nemen."

Zelf paste hij vorig jaar zijn woning al aan volgens de voorschriften van het politiekeurmerk Veilig Wonen, zegt Laks. De hernieuwde aandacht voor het onderwerp bracht hem ertoe vorige week ook nog elektronische beveiliging te installeren. "In deze regio wordt namelijk steeds meer ingebroken. En Orden is een gewilde plek omdat er een gemakkelijke uitvalsroute is naar de snelweg."

Stadsdeelmanager José Cvetanovic is enthousiast over het project in Orden. De boeventocht van Evert Jansen krijgt dan ook navolging in een aantal andere wijken, kondigt Cvetanovic aan. te beginnen in het Staatsliedenkwartier.

Of de nepboef ook daadwerkelijk daar deel vanuit maakt is nog niet duidelijk.

Bron: destentor.nl 
door Gep Leeflang. vrijdag 22 april 2011 | 09:25 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 22 april 2011 | 09:28

 
 

Powered by Bestpoint